Jan-Paul Bresser Prijs

21 juni

Jan-Paul Bresser Prijs


Jan-Paul Bresser Prijs voor mooiste verhaal over Den Haag
Op 21 juni 2015 overleed journalist, dichter en schrijver Jan-Paul Bresser op 74-jarige leeftijd in de stad die hij bij leven met zoveel liefde beschreef: Den Haag. Hij groeide met de jaren uit tot een gezaghebbend kunstcriticus, zowel bij de Volkskrant als bij Elsevier. Als presentator en eindredacteur bij de VARA zorgde hij voor spraakmakende programma’s, op radio (Het zout in de pap) en televisie (De wereld van Boudewijn Büch). Ook na zijn pensionering bleef hij actief door het schrijven van columns in de Haagsche Courant en door het presenteren van de culturele talkshow De Kersentuin in de Koninklijke Schouwburg. In zijn boek Jaren van verbeelding (uitgeverij Balans) kijkt hij terug op een carrière van veertig jaar journalistiek in cultureel Nederland. Verder publiceerde hij poëzie, een veelgeprezen verhalenbundel Het verdriet van Eline, en de roman in brieven Sara@Berkenhart.nl (Ambo|Anthos uitgevers), die postuum verscheen. Bressers laatste literaire beschouwingen waren te lezen in het weekblad Den Haag Centraal.

Jan-Paul Bresser stond niet alleen als journalist of kunstcriticus in de wereld. In de traditie van de grote Europese kroniekschrijvers, zoals Walter Benjamin, wandelde hij wekelijks rond in de stad waarmee hij zich sterk verbonden voelde. Hij zag de schaduw-, maar toch vooral de zonzijden van het alledaagse bestaan. Het meest eigene aan Bresser waren zijn poëtische blik en lyrische stijl. Daarmee schreef hij miniaturen over een samenleving in verandering. Nooit deed hij alleen verslag van de actualiteit van de straat, hij zag rond in verwondering – en vatte zijn observaties in beeldende taal.

Om zijn nagedachtenis te eren is er een naar hem vernoemde prijs ingesteld.

De verbeelding van Den Haag
Het gaat om een landelijke prijs. In aanmerking komen reeds gepubliceerde stukken door journalisten, columnisten, schrijvers van fictie en non-fictie in kranten, tijdschriften of verzamelbundels. Een aantal criteria zal leidend zijn bij de keuze van het mooiste verhaal over Den Haag: verwondering, een lichte toon en precieze taal. De prijs bestaat uit een bedrag van 1.000 euro en zal voor het eerst worden uitgereikt in juni 2017 in Bodega de Posthoorn, een culturele stamtafel aan het Lange Voorhout in Den Haag.

De jury wordt gevormd door: Sanneke van Hassel (schrijfster), Peter ter Horst (oud-hoofdredacteur Haagsche Courant), Margrit Jäkle (boekhandelaar), Christiaan Weijts (schrijver), en als voorzitter prof.dr. Wim Willems (historicus).

Voor meer informatie over deze prijs kunt u contact opnemen met Wim Willems, janpaulbresserprijs@gmail.com, of bellen met 0651073952.
Komend jaar kan men meedingen naar de prijs met stukken gepubliceerd tussen juni 2016 en juni 2017. Inzendingen kunnen naar bovenstaand mailadres worden gestuurd. 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media