Herinrichting Noordeinde gaat bezoekers winkelstraat verleiden

30 juni

Herinrichting Noordeinde gaat bezoekers winkelstraat verleiden

Het Noordeinde en de Hoogstraat zijn nu nog twee verschillende straten die min of meer los van elkaar functioneren. Dat gaat veranderen. De twee straten en het Plein voor het Paleis Noordeinde worden beter verbonden waardoor bezoekers van de Hoogstraat worden verleid om door te lopen naar het Noordeinde. Het schetsontwerp is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
 
De herinrichting van deze belangrijke straten in het Hofkwartier is onderdeel van De Kern Bijzonder. Met dit programma wordt de toeristische aantrekkingskracht verbeterd door een kwaliteitsimpuls in de buitenruimte. Verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis: "Het Noordeinde is een unieke omgeving met een grote diversiteit aan winkels, galeries en horeca. En natuurlijk het Paleis Noordeinde. Door deze herinrichting krijgen de voetgangers ruim baan en worden ze als het ware vanuit de Hoogstraat het Noordeinde in gelokt."
 
Het schetsontwerp, dat met een twintigtal ondernemers en bewoners is besproken, gaat onder meer uit van een autovrij voetgangersgebied tussen de Heulstraat en het Paleis dat ervoor moet zorgen dat bezoekers ontspannen kunnen doorlopen en verblijven op het Paleisplein. Bredere trottoirs op het Noordeinde tussen het Paleisplein en de Mauritskade bieden ruimte aan voetgangers, terrassen en parkeerplaatsen voor fietsen.
 
Autoverkeer
Het schetsontwerp laat het autoverkeer alleen nog maar vanaf de Mauritskade het Noordeinde inrijden, met éénrichtingsverkeer tot aan het Paleisplein. Vanaf de Kneuterdijk kunnen auto's alleen de Heulstraat in om de parkeergarage te bereiken. De rest van de Heulstraat tot en met het Paleisplein wordt omgevormd tot voetgangersgebied. In het coalitieakkoord is afgesproken of het Noordeinde vrijgemaakt kan worden van geparkeerde auto's. Voor een autovrij Noordeinde was er geen volledig draagvlak bij omwonenden. Daarom blijft er 1/3 van de parkeerplaatsen over en worden deze benut voor kortparkeerders. Het streven is dat in het najaar het voorlopig ontwerp, in overleg met de werkgroep, gereed is en dat in 2017 met het herinrichten kan worden gestart. Dit zal in eerste instantie gelden voor de eerste fase van het project, het gebied vanaf de Heulstraat tot en met het Noordeinde tot aan de Mauritskade.

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media