Op weg naar het binnenstadsplan 2033

Publiek en privaat werken samen aan de ambities verwoord in het Binnenstadsplan. Het nieuwe Binnenstadsplan 2033 moet antwoord geven op de vraag waar gemeente, ondernemers en bewoners van het gebied de volgende jaren aan gaan samenwerken. In het vorige Binnenstadsplan waren de aandachtspunten: meer woningen en fijner wonen, meer cultuur en het versterken en uitbreiden van de winkels en horeca.

Binnenstadslab Kern en Kennislab

Vertegenwoordigers van verschillende gebruikers van de binnenstad - bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, maatschappelijke organisaties en de gemeente - vormen samen de Binnenstadslab Kern.
Sinds maart 2021 onwikkelen zij in werkgroepen de thema's, doelen en de toekomst voor de binnenstad. Binnenstadslab Kern bespreekt samen met Kennislab ook alle uitkomsten van Binnenstadslab Online.
 

Op het Binnenstadslab Online kon iedereen tot en met 5 december 2021 reageren op acht stellingen over de binnenstad. Ze gaan over onderwerpen als groen, parkeren, fietsers en voetgangers, bezienswaardigheden, cultuur, uitgaan en evenementen. De stellingen beschrijven elk een richting waar Den Haag voor zou kunnen kiezen. Doel van alle gesprekken met de stad is een breed gedragen toekomstvisie voor het bekendste ‘visitekaartje’ van Den Haag.

Het Kennislab bestaat uit experts van de gemeente op het gebied van mobiliteit, wonen, economie, duurzaamheid, toerisme, onderwijs en cultuur. In Kennislab wordt gezamenlijk besproken welke onderwerpen en ontwikkelingen de komende 10 jaar extra aandacht nodig hebben. Zo nodig worden ook externe experts uitgenodigd.

De uitwerking van het toekomstbeeld neemt ongeveer één jaar in beslag.

Binnenstad binnenstebuiten

Het ontwikkelproces voor het Binnenstadsplan 2030 heet 'Binnenstad Binnenstebuiten'. Er zijn vraagstukken over winkelen, wonen, verkeer, leefbaarheid, duurzaamheid en digitalisering. Tegelijk worden ook de bestaande ontwikkelingen in en rondom de binnenstad meegenomen:

  • de renovatie van het Binnenhof
  • de ontwikkelingen in het Central Innovation District (CID)
  • de ontwikkelingen in de Binckhorst

Resultaat

Het Binnenstadsplan 2033 is een blauwdruk (ontwerp) voor de toekomst. De uiteindelijke uitvoering van het beleidsplan is een samenwerking tussen de gemeente en andere partijen uit de binnenstad.

 

 

 

Pagina's

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media