Neem gerust contact met ons op.
Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl
KvK 41157470
De dag in vogelvlucht
Het werken aan de binnenstad is een continue reis. Een reis van de gemeente Den Haag en Stichting Binnenstad Den Haag, waarvan Bureau Binnenstad al 15 jaar de touroperator is. Een touroperator zorgt voor een soepel verloop van een reis, maar zo’n reis wordt mogelijk gemaakt door een breed scala aan partijen. Op 13 oktober 2015 maakte het reisgezelschap een tussenstop. Een tussenstop om de routeplanner te updaten, te kijken of het werken aan de binnenstad nog op schema ligt en waar er gas moet worden bijgegeven. Maar ook om andere accenten in het vervolg van de reis aan te brengen. Ad Dekkers, directeur van Bureau Binnenstad, gebruikte deze metafoor om het doel en de opzet van de middag aan zo’n 100 betrokkenen duidelijk te maken.
Bureau Binnenstad als touroperator, maar ook als gastheer
Bureau Binnenstad is de publiek-private samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de private partijen die zijn verenigd in de Stichting Binnenstad. In deze Stichting zijn eigenaren, ondernemers, grootwinkelbedrijf, horeca, cultuur, onderwijs, vastgoedpartijen en bewoners vertegenwoordigd. Bureau Binnenstad heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van de samenwerking tussen de gemeente Den Haag enerzijds en private en maatschappelijke partijen anderzijds, gericht op het ondernemen, wonen, werken, winkelen en verblijven in de Haagse binnenstad voor al haar gebruikers.
De opgave voor deze workshop
De missie en ambities blijven de kern van de aanpak. Veel op onze reis gaat goed. Maar grenzen vervagen en de wereld om ons heen verandert snel. Dit schept nieuwe kansen, en op een aantal punten zullen we enkele andere accenten moeten leggen in ons reisprogramma. Soms zal simpelweg wat meer gas moeten worden gegeven om ons reisdoel in 2020 te kunnen behalen. In uitvoeringstermen gaat het dus niet om nieuw beleid of een nieuw binnenstadsplan, maar om een nadere verfijning ervan. Vooral is deze dag bedoeld als input voor het Activiteitenprogramma Binnenstad voor de komende jaren en voor het bijstellen van het Uitvoeringsconvenant Binnenstad 2014-2018. Daarnaast is er bij de gemeente een nieuwe Nota Openbare Ruimte in voorbereiding, waarvoor extra input wordt gegenereerd.
9 werktafels
Tegen de 100 mensen hebben op dinsdagmiddag 13 oktober in de Haagse Hogeschool met elkaar nagedacht over de Haagse binnenstad. Na een gemeenschappelijke en inspirerende aftrap zijn groepjes van circa 10 personen met elkaar aan 9 tafels in gesprek gegaan. Acht tafels kregen de opdracht mee op zoek te gaan naar praktische ideeën die nog voor 2020 gerealiseerd kunnen worden. Deze tafels waren:
Elke tafel is verzocht hun ideeën te bundelen in 3 topprioriteiten. Daarnaast was er een tafel ‘Beste Binnenstad na 2020’, die een wat vrijere opdracht had en voor wie het jaar 2020 een minder harde grens was. Gastvrijheid en duurzaamheid liepen als een rode draad door de dag heen. Aan het eind van de dag werden de resultaten plenair samengebracht en besproken met een panel, waarna er een gezellige en inspirerende binnenstadsborrel plaatsvond.
Direction, connection en context: inspiratie door Christine Boland
Trendanalist Christine Boland nam ons in een boeiende presentatie mee in de actualiteit van vandaag en de trends van morgen. De menselijke maat was een centraal ankerpunt in haar betoog. Christine gaf aan dat niets is wat het lijkt; grenzen vervagen. Grenzen tussen branches en economische sectoren, tussen privé en werk en grenzen tussen landen en gebieden. Nieuwe technologieën geven ons de vierde dimensie: ‘We zien de wereld door de lens van onze iPhone of met de bril van Facebook of InstaGram’. Dit levert stress op: doen we het wel goed? Maak ik de juiste keuze? Heb ik de juiste vrienden? Aan deze druk beginnen we te ontsnappen. De onbegrensde mogelijkheden van social media zijn ons nu bekend, en zoeken naar rustpunten de trend. De menselijke maat! Niet meer alles is digitaal, het is juist weer leuk om ‘oldschool’ te kopen, te zijn, te leven en te beleven. Een hardcopy van een jaar WhatsApp-gesprekken: het kan en het is leuk! Grenzen vervagen, ook tussen online en offline! Bij de menselijke maat is beleving, de ruimte en de geur van de stad belangrijk: jouw identiteit staat in wisselwerking met de identiteit van de stad. Wat we zien is dat menselijk contact belangrijker wordt: als je de persoon kent die de trein schoonmaakt, haal je het wel uit je hoofd om rotzooi in de trein achter te laten. Mensen interacteren, mensen laten samenwerken. En daar hoort ook de inhoud bij: wat geeft een stad kleur? Hoe geven we een stad betekenis en identiteit? Met het Amsterdamse rijksmuseum als mooi voorbeeld van een topinstituut dat niet alleen een gebouw in de stad is, maar letterlijk diep in stad aanwezig is. Fysiek en digitaal.
Resultaten van de 9 werktafels
Topprioriteiten openbare ruimte
Topprioriteiten toerisme
Topprioriteiten Marketing
Topprioriteiten Branding
Topprioriteiten Cultuur
Topprioriteiten Werken en economie
Topprioriteiten Bereikbaarheid
Topprioriteiten Multifunctionele binnenstad
Topprioriteiten De Beste Binnenstad na 2020
Plenaire terugkoppeling
Aan het eind van de middag deelden de 9 voorzitters hun belangrijkste resultaten kort met de zaal en met het panel waarin Christine Boland, Felix Wigman (voorzitter Platform Binnenstadsmanagement), Gerad Schoenaker (Stichting Binnenstad Den Haag), en Boudewijn Revis (wethouder binnenstad) zitting hadden.
Rode draad was dat Den Haag veel te bieden heeft, maar dat nog niet altijd goed uitdraagt en dat de trots op de stad nog een stuk beter kan. Ook werd duidelijk dat de binnenstad een onderdeel is van een stad met veel meer andere troefkaarten, zoals de kust en het gemeentemuseum. Deze relaties zouden moeten worden aangehaald en beter worden benut. Durf over grenzen te denken en grenzen te verleggen!
Voorzitters en inspiratoren
Zonder de voorzitters en inspiratoren was de workshop niet mogelijk geweest. Daarom zijn wij in het bijzonder erkentelijk:
Carlo van Oostrum, Syntrus Achmea Vastgoed
Allard Jolles, Rijksvastgoedbedrijf
Peter Schuiten, Bureau Peter Schuiten
Jan Oosterman, Oosterman Vrijetijdszaken
Hans Buurman, Haags Gemeentemuseum
Fred Witte, BLOC
Stefan Beer, gemeente Den Haag
Erik Braun, hoofddocent City Marketing Erasmus Universiteit
Caspar Wortmann, Ovidius
Jeannette Baljeu, oud-wethouder Rotterdam
Felix Wigman, voorzitter Platform Binnenstadsmanagement / BRO
Brigitte Hulscher, Hulcher Change Management
Annelies Kronenberg, Annelies Kronenberg Fondsenwerving en projectmanagmeent
Cees Debets, Theater aan het Spui
Pieter Affourtit, WPM Groep
Wouter van der Ley, Blue Ocean Company
Daan van Helsdingen, Flow Real Estate
Gerrit Jan van ’t Veen, Dutch Coast
Neem gerust contact met ons op.
Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl
KvK 41157470