Ruim 100 festiviteiten in Feest aan Zee jaar

11 december

Ruim 100 festiviteiten in Feest aan Zee jaar

Volgend jaar bestaat badplaats Scheveningen 200 jaar. Dit wordt gedurende het gehele jaar 2018 gevierd met ruim 100 festiviteiten. De activiteiten, tentoonstellingen en voorstellingen vinden niet alleen plaats op Scheveningen, maar in de hele stad. Op afgelopen donderdag 7 december, 25 dagen voordat het feestjaar start, maakte wethouder Karsten Klein en intendant Henk Scholten het programma bekend.

Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen gevuld met zeewater. Hierdoor ontstond de eerste badplaats van Nederland. Sinds 1818 groeide het vissersdorp uit tot een levendige badplaats voor een breed publiek.

“De badplaats Scheveningen maakt Den Haag tot de unieke stad aan zee die het al 200 jaar is. Met 11 kilometer strand op een kwartier reisafstand van de historische binnenstad, het Museumkwartier en prachtige winkelstraten. Een heus feest aan zee. Elke dag.” Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie

“De mare van Den Haag ~ Scheveningen gaat volgend jaar in binnen- en buitenland rond.” – Wim Deetman, voorzitter Feest aan Zee

“Den Haag is hét Barcelona van Noord-Europa. Je bent echt héél dichtbij zee. Er is geen andere plek waar je binnen een kwartier het Meisje met de Parel kunt zien, op de tram stapt en met je voeten in het zand zit.’’ – Henk Scholten, intendant Feest aan Zee

Feest aan Zee zet Scheveningen, het strand en de zee een jaar lang in de spotlights. Alle bewoners en bezoekers zijn in 2018 uitgenodigd nog vaker naar zee te komen.

Vermaak en bijzondere momenten

Van Plein tot Pier biedt Feest aan Zee een uitgebreide keuze in groots vermaak en bijzondere momenten. Grote publiekstrekkers zijn de finish van de Volvo Ocean Race, Vlaggetjesdag, het Internationale Vuurwerkfestival, Live on the Beach en RedBull Knock Out. Op het strand wordt van februari tot en met april het landmark Ringen aan Zee gegraven en op het Lange Voorhout vindt van mei tot en met augustus het WK Zandsculpturen plaats. Bovendien programmeren bijna alle Haagse musea exposities die passen in het thema. Drie speciale themaweken, een historisch festival en een afwisselende line-up van podiumkunsten, strandsport en muziek maken het programma compleet.

Betrekken

Een grote rol is ook weggelegd voor de bewoners uit alle wijken van Den Haag. Een belangrijk project is hierbij Jouw zee, Mijn Zee, waarin het Haags Historisch Museum en vier Cultuurankers wijkbewoners betrekken bij het verzamelen van verhalen over hun zee. Dit zal uitmonden in exposities en in de community voorstelling ‘Stranden’ die in het najaar overal in de stad wordt gespeeld. Ook op het strand van Kijkduin vinden diverse activiteiten plaats.

Toekomst

De positie van populairste badplaats wil Scheveningen in de toekomst behouden en nog versterken. Feest aan Zee investeert ook in duurzame initiatieven zoals bewegwijzering, kunstwerken bij stadsentrees en in structurele versterking van het uitgaansaanbod via onder meer een nieuw jazzfestival. Zo kan Den Haag ~ Scheveningen een aantrekkelijke, gastvrije Stad aan Zee blijven. Culturele, toeristische en marketingorganisaties werken voor de organisatie van het themajaar intensief samen met Gemeente Den Haag. Het feestjaar draagt bij aan het doel om het bezoek aan Den Haag ~ Scheveningen te vergroten. Feest aan Zee volgt het Mondriaanjaar op en sluit aan bij de recent gelanceerde imagocampagne ‘Duik in Den Haag’.

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media