Prinsjesdag een week lang in de Haagse Binnenstad

13 september

Prinsjesdag een week lang in de Haagse Binnenstad

Dinsdag 20 september,  is het weer Prinsjesdag, de ceremoniële start van het regeringsjaar. Maar niet alleen op die dag is de binnenstad van Den Haag in de ban van Prinsjesdag,  een week van te voren kan al genoten worden van allerlei evenementen rondom Prinsjesdag.

Prinsjesdag in Beeld route
De aftrap wordt a.s. dinsdag gedaan als tien metershoge zuilen op diverse locaties in de binnenstad geplaatst worden. Op de zuilen wordt het Prinsjesfestival aangekondigd en staat het programma van de festiviteiten op de Prinsjesdag vermeld, deze keer ook in het Engels voor onze buitenlandse gasten. Daarnaast kan men er de metershoge schilderijen bewonderen van kunstenaar Wilma van der Meyden. Ooit maakte zij in 2011 een reeks van 80 schilderijen geïnspireerd op Prinsjesdag en de daarbij horende kleurrijke regimenten.  Tien schilderijen zijn uit deze serie geselecteerd en gedrukt op doek. Op elke zuil staat een andere afbeelding en zo is er een kleurrijke Prinsjesdag in Beeld route ontstaan die kris kras door de binnenstad voert.

Prinsjesfestival
Prinsjesfestival belicht verschillende facetten van onze democratie met allerlei activiteiten waar politiek, media, cultuur en burgers elkaar treffen. Zo is Prinsjesfestival niet alleen het feest van de democratie, maar ook een ontmoetingsplek voor netwerken die samen Nederland sterker maken. Het Prinsjesfestival start een week voor Prinsjesdag en telt vele inhoudelijke en feestelijke activiteiten variërend van het Prinsjescabaret, de Prinsjeshatwalk, tot een Prinsjesdebat of een Prinsjesdiner. De provincie Zeeland is strategisch partner van het festival. Zij openen traditiegetrouw een ambassade in Den Haag, dit keer in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Het thema van Prinsjesfestival is dit jaar: Democr@tie: tussen Facebook en Wetboek; over democratie en de digitale revolutie. www.prinsjesfestival.nl

Oefenshows in de binnenstad
Natuurlijk moet alles tot in de perfectie worden voorbereid, daarom zijn er zowel op de zaterdag en de zondag voorafgaand aan Prinsjesdag oefenshows die je kan bijwonen. Op de zaterdag kan je rond 17:00 uur de oefenshows door de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout meemaken. Op de zondag start om 10.00 uur de Generale repetitie Prinsjesdag door het Koninklijke Staldepartement en de bereden eenheden (in totaal ongeveer 200 paarden) van Cavalerie, Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie. Om 11.45 uur kan je genieten van het  Lustrumdefilé Cavalerie Ere Escorte met muzikale medewerking van de Fanfare Bereden Wapens, Lange Voorhout.

Prinsjesdag 20 september
Op Prinsjesdag zelf gaat het dan allemaal echt gebeuren. Om 13.00 uur start de rijtoer van de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waaronder de glazenkoets met daarin Koning Willem Alexander en Koningin Màxima. Om 13.15 wordt de troonrede in de Ridderzaal voorgelezen. Waarna de koninklijke stoet weer terugrijdt naar Paleis Noordeinde. Om 14.00 vindt dan de bekende balkonscène paleis Noordeinde plaats. Voor de liefhebber is er dan nog om 14.30 uur een muzikale show door het Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers, het Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers, het Historisch Tamboerkorps van de Koninklijke Marechaussee, het Fanfarekorps van de Genie en het Reünie Orkest van de Artillerie op het Lange Voorhout.

Prinsjesdag Menukrant
Na al dit ceremonieel vertoon is er nog meer dan voldoende tijd om de binnenstad van Den Haag te verkennen. Maar waarheen en wat te doen? De speciale Prinsjesdag Menukrant biedt uitkomst. Veertig leuke aanbiedingen die alléén geldig zijn op Prinsjesdag, variërend van koffie met oranje carrotcake of muffins, een heerlijk broodje koninklijke croquet, tot Màxima oorbellen met korting of een bezoek aan de gezellige Prinsjesmarkt in de Passage. De krant is bij de deelnemende winkels van te voren verkrijgbaar, te downloaden en op de Prinsjesdag zelf zullen promotieteams de krant aan de bezoekers uitdelen. Een leuk extra cadeautje delen zij ook uit in de vorm van een gratis shopkaart die 10% korting geeft op een dertigtal winkels in de binnenstad. Een koninklijk staatsieportret in de Royal photo booths zorgen voor een levendige herinnering aan een prinsheerlijke dag in de hofstad.

Voor meer informatie rondom Prinsjesdag:
www.binnenstaddenhaag.com
www.facebook.com/DenHaagBinnenstad
www.facebook.com/events/504762209735004/

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media