Misschien wel het best bewaarde geheim van de Haagsche binnenstad

27 september

Misschien wel het best bewaarde geheim van de Haagsche binnenstad

Sinds 7 januari 2014 zwaait Peter Meefout de scepter over één van de oudste Haagsche bedrijven, het Venduehuis der Notarissen te ’s-Gravenhage sinds 1812. Dit bijzondere veilinghuis van schilderijen, antiek, juwelen, zilver, Aziatica, porselein, aardewerk, beelden, inboedelgoederen en vastgoed is sinds de oprichting in 1812 gevestigd in de Nobelstraat 5.

Directeur van Het Venduehuis aan het woord
"Als rasechte Hagenees ben ik er trots op dat ik leiding mag geven aan dit veilinghuis. Tot mijn aantreden op 7 januari 2014 als interim-directeur had ik nog nooit een stap over de drempel gezet van dit unieke bedrijf. Uniek omdat het Venduehuis al sinds de oprichting eigendom is van de Vereniging Venduehuis der Notarissen te ’s-Gravenhage, uniek omdat het sinds de oprichting is gevestigd op hetzelfde adres, uniek omdat dit het enige overgebleven Haagsche veilinghuis is en uniek omdat het Venduehuis als enige veilinghuis in Nederland maandelijks kijkdagen en aansluitend veilingen organiseert.

Enorme uitdaging
Tijdens bijeenkomsten in ons historische pand stel ik vaak de vraag aan het publiek of men al eens in het Venduehuis is geweest. Meestal blijkt een minderheid van de aanwezigen ooit een voet over de drempel te hebben gezet van onze onderneming. Dit betekent dat er een enorme uitdaging ligt in het genereren van meer ‘traffic’ richting het Venduehuis. Vanaf mijn aantreden begin 2014 ben ik daarmee aan de slag gegaan en dankzij allerlei initiatieven weten steeds meer mensen de weg naar ons veilinghuis te vinden en bezoeken zij in grote getalen de kijkdagen en de veilingdagen. Overigens is het al lang niet meer nodig om fysiek in het Venduehuis aanwezig te zijn tijdens onze veilingdagen, aangezien al onze veilingen (zowel de kunst- als antiekveiling als de veiling van vastgoed) via internet zijn te volgen en er langs deze weg ook kan worden geboden. Zodra iemand voor het eerst een bezoek heeft gebracht aan het Venduehuis, is de kans groot dat men terugkeert bij ons. Dit vanwege het brede aanbod, de aantrekkelijke prijzen, de prettige sfeer, de servicegerichte medewerkers, de eenvoudige manier van registratie en het lekkere kopje koffie (geschonken door medewerkers van Hof van Eten uit de Oude Molstraat).

Nobelstraat, dé veilingstraat van Nederland
Mijn visie op de toekomst van het Venduehuis is dat wij het meest vooraanstaande veilinghuis van kunst en antiek worden in Nederland. Als gevolg van deze strategie zijn we van plan de Nobelstraat om te toveren tot dé veilingstraat van Nederland, waarbij de New Bond Street in Londen als voorbeeld dient. Een chique straat waar je je als gast thuis voelt in een omgeving met veel mooie kunst en antiek. Als gevolg van deze strategie heeft het Venduehuis per 1 januari 2016 Van Stockum’s Veilingen B.V. overgenomen. Deze boeken- en prentenveiling daterend uit 1833 en voorheen gevestigd op de Prinsegracht 15, is sinds medio februari 2016 gevestigd in de Nobelstraat 3a. Vanaf 1 september jl. is de Nobelstraat 3 ook toegevoegd aan het Venduehuis en alhier zal binnenkort onze schilderijenafdeling worden gehuisvest. Kortom, er is veel gaande in de Nobelstraat.

Kennis delen is macht
Het Venduehuis heeft 20 werknemers, meer dan 5000 m2 vloeroppervlak (van de Nobelstraat tot de Juffrouw Idastraat), ontvangt maandelijks vele honderden bezoekers uit binnen- en buitenland en speelt een belangrijke rol in het economisch verkeer van Den Haag. Mijn credo is ‘kennis delen is macht’ en ik geef hier invulling aan door het aangaan van relaties met tal van personen en organisaties. Voorbeelden hiervan zijn BIZ Hofkwartier, de bewonersvereniging Hofkwartier, Pulchri, de Haagsche Business Club, de Dragons Business Club, Antoon Gaemers, Alliance Française, Peter van Beveren, Tong Tong Fair e.v.a. Ook stel ik regelmatig en belangeloos onze Nobelzaal (max. 100 personen) ter beschikking aan non-profit organisaties die in het Venduehuis een event willen organiseren. Voor wat betreft nieuwe ontwikkelingen zijn wij bezig met de rebranding van onze onderneming (Nobel Auctions?), het aanhalen van de banden met de gemeente Den Haag (het voeren van de merknaam The Hague), de realisatie van een gedoogzone voor foutparkeerders voor ons pand tijdens de ophaaldagen van de aangekochte goederen, het opleuken van de Nobelstraat (er komt een Biesieklette, maar kan de bestrating ook ‘ns worden aangepakt?) en het opfrissen van de gevels in de Nobelstraat 3 t/m 5. Ik nodig u van harte uit persoonlijk kennis te komen maken in het Venduehuis (mail naar p.meefout@venduehuis.com), maar ik ben sowieso van plan de komende jaren meer van me te laten horen.

Graag tot ziens in het Venduehuis."

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media