Meer banen en meer werk door internationale organisaties in Den Haag

11 september

Meer banen en meer werk door internationale organisaties in Den Haag

De status van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht betaalt zich steeds meer uit. In totaal leveren de internationale organisaties ruim 38.500 banen op in Den Haag en regio. Ook middel- en laagopgeleide werknemers profiteren hiervan. Verder zijn de internationale instellingen goed voor 5,8 miljard aan bestedingen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Decisio onderzoek naar de economische impact van internationale organisaties in de regio Den Haag.
 
Wethouder Saskia Bruines (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs): "Den Haag heeft steeds meer profijt van de internationale instellingen in de stad. Zelfs de economische crisis stond groei van deze sector niet in de weg. Dat laat zien dat vrede en recht sectoren zijn die bij onze stad passen. Eigenheid loont. Ook in dit geval."
 
Banenmotor voor stad en regio
Met 38.500 banen zijn de internationale organisaties een belangrijke banenmotor voor Den Haag en de Haagse regio. Zelfs tijdens de economische crisis nam de economische impact van de internationale organisaties in de Haagse regio toe. Uit het onderzoek van Decisio blijkt dat 20.400 werknemers uit de Haagse regio hun baan rechtstreeks danken aan de aanwezigheid van een van de internationale organisaties. Dat is een groei van 4% in de afgelopen drie jaar. Daarnaast levert de indirecte werkgelegenheid 18.100 banen op. Deze indirecte werkgelegenheid is met name gunstig voor het midden- en kleinbedrijf in Den Haag.

Het aantal internationale organisaties in de regio Den Haag neemt nog altijd toe. Waren er in 2005 nog 167 internationale organisaties in Den Haag, tegen het einde van 2016 telde Den Haag en regio er 455. Onder internationale organisaties worden in dit onderzoek ook NGO's, ambassades, internationale scholen en kennisinstellingen verstaan.  

In het kielzog van de internationale organisaties ontwikkelt zich in Den Haag ook een sterk veiligheidscluster. De werkgelegenheid bij internationale organisaties binnen het cluster ‘Veiligheid' is de afgelopen jaren flink toegenomen. Waar het in 2012 om circa 620 banen ging, zijn het er in 2016 bijna 800. De The Hague Security Delta (HSD) is daarbij van grote betekenis.

Internationale stad levert Haagse regio miljarden op
De totale bestedingen van de internationale organisaties in de Haagse regio bedragen samen € 2,8 miljard. Indirecte bestedingen, ofwel uitgaven van internationale werknemers, bezoekers en toeleveranciers van de internationale organisaties, bedragen in totaal € 3 miljard. In totaal zijn de internationale organisaties door hun aanwezigheid goed voor ruim € 5,8 miljard.

Toekomstverwachting    
Naast de groei van de gevestigde organisaties wordt ook gewerkt aan de komst van nieuwe organisaties. Door de clustering van de internationale organisaties en de recente uitbreidingen van diverse gevestigde organisaties in de Internationale Zone mag worden verwacht dat dit gebied ook de komende jaren aan impact zal winnen.

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media