Kijkje in de Keuken bij de Tweede Kamer

17 augustus

Kijkje in de Keuken bij de Tweede Kamer

De Tweede Kamer zou eigenlijk een open, vrij toegankelijke en gastvrije locatie moeten zijn. Daar worden immers besluiten namens het Nederlandse volk genomen waarvan wij allemaal direct kennis moeten kunnen nemen. Toch vragen recente aanslagen om speciale maatregelen die calamiteiten kunnen voorkomen en om, in geval van een calamiteit,  adequaat te kunnen optreden.

Bureau Binnenstad organiseerde een Kijkje in de Keuken bij de Tweede Kamer om daar kennis te nemen hoe de restauratieve dienst en de beveiligingsdienst laveren tussen gastvrij en veilig. Zo’n twintig ondernemers uit de Haagse binnenstad namen deel aan deze bijeenkomst.

De ontvangst bij de Tweede Kamer lijkt op die bij het inchecken bij een luchtvaartmaatschappij. Schoenen gaan uit, riemen gaan af en alles gaat door de scanner. Iedere deelnemer moest tevoren aangemeld zijn.

Hans Jansen van de Beveiligingsdienst gaf met zijn presentatie een inkijkje in de veiligheids-procedures. Met zichtbare en onzichtbare middelen wordt gezorgd voor een veilige omgeving. De kunst is om middelen en procedures zodanig in te zetten dat de veiligheid gewaarborgd is zonder dat de gastvrijheid daaronder lijdt. 

Ruud Haarms van de Restauratieve Dienst gaf met een rondleiding en een presentatie weer hoe zijn  team de Tweede Kamerleden, medewerkers en bezoekers van eten en drinken voorziet. Het is een breed aanbod van simpele koffieontvangsten tot uitgebreide diners met buitenlandse staatshoofden en bijbehorend protocol. Er wordt zoveel mogelijk met eigen medewerkers gewerkt die getraind zijn om deze werkzaamheden vlekkeloos uit te voeren.

Veel medewerkers zijn al heel lang bij de Tweede Kamer in dienst en kennen hun gasten. In het restaurant dat exclusief voor Tweede Kamerleden is gereserveerd hangt een poster met foto en naam van alle Kamerleden. Daarmee kan de service persoonlijk worden gemaakt.

De rondleiding gaf een inkijkje in de vele ruimten die kunnen worden ingezet voor bijeenkomsten en in de keukens. Zoals bekend ondergaat het Tweede Kamer gebouw binnenkort een grondige verbouwing waarin ook de keukens worden vernieuwd. De rondleiding werd afgesloten met een borrel in het restaurant van de Tweede Kamerleden.

De volgende Kijkje in de Keuken staat gepland op 9 oktober op Rotterdam/The Hague Airport. Mocht u interesse hebben in een uitnodiging laat u dan weten middels een mail te sturen naar k.vangeest@binnenstad-denhaag.nl

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media