Kademuur Veenkade klaar voor volgende 100 jaar

12 oktober

Kademuur Veenkade klaar voor volgende 100 jaar

De kademuur langs de Veenkade is vervangen. Bewoners krijgen er een veilige, stabiele kade met mooie banken en bestrating voor terug. Om deze mijlpaal te vieren onthulde wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte, VVD) samen met de kinderen uit de buurt de van kastanjehout gemaakte banken.
 
Veel van de oude kademuren in Den Haag hebben een houten fundering. Uit onderzoek bleek dat deze funderingen op veel plekken worden aangetast door een bacterie. Daarom vervangt de gemeente tot 2040 circa 1 kilometer kademuur per jaar. Wethouder Boudewijn Revis: "De kademuren zijn honderd jaar oud. Veilige kademuren zijn van groot belang voor bewoners, het verkeer en voor de waterhuishouding van het achterland. Tegelijkertijd grijpen we de mogelijkheid aan om mooi groen te planten, banken te plaatsen en van kade tot gevel opnieuw te bestraten. Zo maken we de stad niet alleen veiliger maar ook groener, leefbaarder en aangenamer om in te verblijven."
 
Nieuw groen
De kastanjebomen die langs de Veenkade stonden, konden tijdens de uitvoering van het werk niet behouden blijven. Ze stonden te dicht op de kademuur en verplanting was niet mogelijk. In afwachting van de 18 bomen die in december 2017 geplant gaan worden, staan er nu tijdelijk bakken met dennenbomen.  
 
Buren, verenigd in een burenoverleg, bespraken samen met de gemeente iedere zes weken de stand van zaken en er werden andere zaken afgestemd, zoals het nieuwe straatmeubilair en de tijdelijke verkeerssituatie. Ook kwam de vraag aan de orde of er niet iets gedaan kon worden met het oude kastanjehout. Lokale meubelmaker Rob Vreeswijk wist raad en bracht dit hout in de vorm van vier banken weer terug langs de kade. Ook ontwierp hij van hetzelfde hout een boekenkast voor Wijkcentrum de Heldenhoek. 
 
Meer kades volgen
Dit jaar zijn de Dunne Bierkade en de Veenkade opgeleverd. Deze kades maken onderdeel uit van het tweede Meerjarenprogramma Kunstwerken 2015 – 2017. De gemeente vervangt tot 2040 circa 1 kilometer kademuur per jaar. Op dit moment wordt er gewerkt aan de vervanging van de kademuur aan de Zuidwal en de Toussaintkade. In het najaar starten aannemers met het werk langs het Scheveningseveer en de Valkenboskade. Hierbij worden de noodzakelijke vervangingen gecombineerd met verbeteringen. Denk aan extra groen op de Valkenboskade of aan een betere opstapplek voor rondvaartboten zoals op de Toussaintkade en op het Scheveningseveer. 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media