Inspraak van bewoners en ondernemers maakt ontwerp Kerkplein beter

25 mei

Inspraak van bewoners en ondernemers maakt ontwerp Kerkplein beter

Het Kerkplein wordt mooier, groener en krijgt ruimte voor markten en kleine evenementen. De bestrating wordt weer comfortabel om te fietsen en te wandelen. Het nieuwe ontwerp moet er ook voor zorgen dat het plein een betere verbinding vormt tussen het winkelgebied van de binnenstad en het Hofkwartier. Aan het ontwerp is een intensief participatietraject vooraf gegaan waarbij de input van de bewoners en ondernemers in het ontwerp verwerkt zijn.
 
Zo komt de waterpomp terug op de oude, bestaande plaats en wordt onderzocht of het mogelijk is om de pomp werkend te maken met drinkwater Ook wordt een boom bij het oude stadhuis verplaatst en wordt aan de zijde van de Torenstraat een nieuwe boom geplant, indien het niet lukt één van de bestaande bomen naar deze plaats te verplanten. Daarnaast worden veel ingebrachte punten meegenomen in het Definitief Ontwerp (DO). Dit geldt bijvoorbeeld voor de veiligheid van de oversteekplaats voor voetgangers bij Albert Heijn, de oversteekbaarheid van de tramrails voor fietsers in de bochten en de ruimte voor fietsers naast de tramrails. Ook komt er een nadere detaillering van de hoogteverschillen van de band van de stoep, de exacte materiaalkeuze van de bestrating en de versiering met schelpen die voor het gebruik in de bestrating wel stroef moeten zijn. Tevens is in het ontwerp rekening gehouden met het laden en lossen bij evenementen in de Grote Kerk.
 
Wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad en Buitenruimte): "We gaan het Kerkplein weer mooi en groen maken. Het plein is nu te ‘stenig' en leeft onvoldoende. Door het intensieve gebruik en de onhandige keibestrating is dit gebied aan een flinke opknapbeurt toe. Dit gebied is zó bijzonder; het is een van de oudste en monumentale pleinen van Den Haag. Dit wil ik terug laten komen in het nieuwe ontwerp. Met meer groen en een betere verbinding tussen binnenstad en het eveneens historische Hofkwartier. Ik ben dan ook heel blij met de ideeën en betrokkenheid van de bewoners en ondernemers. Hierdoor is het een beter ontwerp geworden. En gezien de huidige staat van de bestrating is het mijn uitdrukkelijke wens om zo spoedig mogelijk met deze herinrichting aan de slag te gaan."
 
De herinrichting heeft als doel om winkelend publiek vanuit het winkelgebied van de binnenstad door te laten lopen naar het Hofkwartier. Het plein moet een schakel worden tussen deze gebieden. En ook een prettige plek met veel groen waar men wil verblijven. De kosten van de herinrichting komen uit op ongeveer €3 miljoen.

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media