Den Haag krijgt enige echte 'Tourist Tram' van Nederland

6 juli

Den Haag krijgt enige echte 'Tourist Tram' van Nederland

Den Haag kan zich vanaf deze zomer meten met wereldberoemde steden aan zee als San Francisco, Melbourne en Lissabon. In juni start namelijk 'The Tourist Tram', een nieuwe verbinding met historische trams tussen het centrum en de zee. Toeristen kunnen met een kaartje voor één of meer dagen onbeperkt in- en uitstappen. Den Haag biedt hiermee – voor Nederland – een unieke attractie.

The Tourist Tram is het resultaat van een uitvraag van de gemeente onder ondernemers om met ideeën voor een toeristische hop-on hop-offverbinding te komen. Het Haags Openbaar Vervoer Museum is uiteindelijk door de gemeente geselecteerd om deze nieuwe verbinding te verzorgen. De gemeente liet zich daarbij adviseren door een onafhankelijke adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de toeristische sector in Den Haag.

Typisch Haags
The Tourist Tram is een typisch Haagse tram: crèmekleurig met groene bies, zoals deze vroeger ook in de stad rondreden. Ook het interieur van deze trams is zeer comfortabel en sfeervol, en biedt reizigers een riante blik op de stad. Op speciale koninklijke dagen (Koningsdag, Prinsjesdag en op de verjaardag van koningin Máxima) rijdt het HOVM met een historische tram uit 1905. 

Route  
De route verbindt de historische binnenstad, het toekomstige Museumkwartier rond het Lange Voorhout, het Vredespaleis en het Kurhaus met elkaar en voert terug via onder meer de internationale zone en het Gemeentemuseum/Omniversum. In 2016 rijdt The Tourist Tram gedurende de zomerperiode de hele week, en verder in de weekenden en op feestdagen, elk halfuur tussen 09:30 en 17:30 uur. Een dagkaart voor onbeperkt in- en uitstappen gaat 14 euro kosten, een tweedagenkaart 18 euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen voor 5 euro twee dagen mee.

In totaal heeft de route 14 haltes waar je onderweg kunt in- en uitstappen: 
Grote Kerk
Centrum
Kneuterdijk
Mauritskade
Vredespaleis
Vredespaleis
World Forum 
Keizerstraat
Scheveningseslag / Beelden aan Zee
Kurhaus
Zwarte Pad
Statenlaan
Scheveningen Haven
Gemeentemuseum / Museon / Omniversum
Van Speijkstraat
Noordwal

De route van de nieuwe Hop-on Hop-off tram kent een lange historie. De allereerste tramverbinding van Nederland, toen nog een paardentram, werd geopend in 1864 en liep van Den Haag naar Scheveningen. De mensen verdrongen zich destijds om mee te gaan op dit bijzondere vervoermiddel. 

Tijden en duur
De route heeft een totale lengte van 16 kilometer, en wordt gereden binnen 55 minuten. In 2016 rijdt de Hop-on Hop-off tram van 9 juli tot en met 25 september in de weekenden. Op deze dagen zal de tram elk half uur tussen 09:30 en 17:30 uur de route tussen binnenstad en strand afleggen. 

Meertalige audiotour
Iedere zitplaats in de Tourist Tram is voorzien van een audiotour die uitleg geeft over de bezienswaardigheden langs de route. De audiotour is in acht verschillende talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Chinees, Japans én Haags. Met de aanwezigheid van Haags als taal biedt de Hop-on Hop-off tram Nederlandse bezoekers op humoristische wijze een extra kennismaking met Den Haag. 

Kaartjes 
Voor de historische tram zijn er verschillende soorten tickets te koop: 

dagkaart - 14 euro
tweedagenkaart - 18 euro
tweedagen kinderkaart (4 t/m 11 jaar) - 5 euro

Met een dagkaart kan de gehele dag onbeperkt met de Hop-on Hop-off tram worden gereisd. Met een weekendkaart geldt dit zelfs voor twee dagen. Kaarten kunnen vanaf de zomer gekocht worden bij de tram zelf (contant, PIN en creditcard), bij de VVV, op Centraal Station en Hollands Spoor, en in 2017 ook online. Naast de trambestuurder is in elke Tourist Tram een gastheer aanwezig die zorg draagt voor de ontvangst van reizigers, vragen beantwoordt, informatie geeft en kaartjes verkoopt. 

HTM-directeur Jaap Bierman laat weten het initiatief van harte te ondersteunen: "HTM, trams en Den Haag zijn al ruim 150 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden." Door de samenwerking met HTM is een betrouwbare dienstregeling mogelijk. Bijkomend voordeel van een tram ten opzichte van een hop-on hop-offbus is dat deze vrijwel geen last heeft van verkeersdrukte of files. Toeristen kunnen daardoor gemakkelijk het strand, een trekpleister of attractie bezoeken.
 
Wethouder Karsten Klein (Economische zaken): "Den Haag trekt jaarlijks steeds meer bezoekers en  is daarmee een toeristische stad van kaliber. Daar hoort een goede hop-on hop-offverbinding bij. Maar dan wel een originele, Haagse variant die stad en strand met elkaar verbindt: de historische tram dus, met een audiotoer die, behalve in verschillende andere talen, ook in het Haags beschikbaar is."
 
Menno Yap van het Haags Openbaar Vervoer Museum: "We hebben een loods vol prachtig materieel, maar het allermooiste blijft natuurlijk om een tram echt te zien rijden. Met The Tourist Tram kunnen we inwoners én bezoekers van de stad laten meegenieten van onze historische trams. En bij speciale gelegenheden zoals Prinsjesdag en Koningsdag kunnen we eventueel ook andere bijzondere trams inzetten!"
 
Uitvraag
In totaal hebben zeven aanbieders een voorstel gedaan voor een Haagse hop-on hop-offverbinding. Uitgangspunten waren onder meer dat er een kostendekkende exploitatie en een betrouwbare dienstregeling moesten zijn en dat het voorstel zou passen bij Den Haag. De keuze voor het vervoermiddel was vrij. Voor de aanbieder met het beste voorstel was een eenmalige subsidie van 100.000 euro beschikbaar. De adviescommissie heeft unaniem gekozen voor het plan van het Haags Openbaar Vervoer Museum.


 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media