Concept Binnenstad: laboratorium voor de binnenstad van morgen

9 juni

Concept Binnenstad: laboratorium voor de binnenstad van morgen

De dagelijkse problematiek in binnensteden krijgt veel aandacht in pers, politiek en praktijk. Allerlei korte- en middellangetermijnoplossingen passeren daarbij de revue. Kunnen we de problemen van vandaag wel oplossen zonder een échte visie op de binnenstad van morgen? En op de nieuwe concepten die de komende jaren in binnensteden hun plek zullen vinden?

Op basis van deze vragen starten Platform31 en SITE urban development het project CONCEPT BINNENSTAD: een laboratorium voor de binnenstad van morgen. Met gemeenten Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Enschede en Leidschendam-Voorburg, provincie Zuid-Holland en ontwikkelaar BPD (voormalig Bouwfonds) als projectpartners is het team is nog niet compleet: we zoeken nog drie partijen die mee willen innoveren.

Op dit moment wordt het merendeel van de binnensteden in Nederland gedomineerd door winkels. Zoals bekend, staat deze functie onder druk. Er zijn andere concepten en gebruikers nodig om binnensteden voor de toekomst aantrekkelijk en vitaal te houden.

Invloedrijke veranderingen
Er komen invloedrijke innovaties en transformaties op binnensteden af die de nieuwe functie van de binnenstad beïnvloeden. Denk aan nieuwe vormen van mobiliteit, andere manieren van wonen, werken, zorgen en verblijven, de opkomst van de deeleconomie, verduurzaming, allerlei smart-toepassingen, vergrijzing en de binnenstad als identiteitsdrager. Platform31 en SITE geloven dat deze invloeden een veel grotere impact op binnensteden hebben dan de recente faillissementen van winkels en winkelketens en de tijdelijke leegstand die daarmee gepaard gaan.

Aanpak CONCEPT BINNENSTAD
Wat houdt de aanpak van CONCEPT BINNENSTAD in? Om te beginnen onderzoeken we, in samenwerking met projectpartners en externe experts, welke effecten deze veranderingen op binnensteden hebben en welke kansen die opleveren. In een Living Lab werken we de meest interessante hypotheses uit tot een reeks van prototypen voor nieuwe binnenstadsconcepten en –functies. Gedurende het laatste kwartaal van 2016 vertalen we deze prototypen naar de realiteit van de binnenstad. Na deze fase verspreiden we de gebruikte methodiek, de ontwikkelde prototypen en de wijze van implementatie door de rest van Nederland. 

CONCEPT BINNENSTAD als geheel vormt een transparant research & developmentproces, gericht op innovatie voor de binnenstad, leren van elkaar en teamwork. In het plan van aanpak vindt u uitgebreidere projectinformatie.

Oproep: nog drie projectpartnerships beschikbaar
Platform 31 en SITE zijn nog op zoek naar maximaal drie stedelijke partners – gemeenten, provincies en/of marktpartijen – die zich willen verbinden aan het dynamische, diepgravende, apolitieke en onbevangen innovatieproces van CONCEPT BINNENSTAD. De voordelen? U pakt een rol als koploper in een innovatietraject voor de binnenstad, staat vooraan de rij bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe concepten, producten en diensten, breidt uw professionele netwerk uit en ontwikkelt nieuwe vaardigheden. U profiteert bovendien van cofinanciering dankzij bijdragen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, G32 Stedennetwerk en het Platform Middelgrote Gemeenten. In het bijzonder zoeken we nog naar belegger en/of ontwikkelaar, waarmee we het private perspectief in het project verder kunnen versterken.

Meer weten? Hieronder kunt u het plan van aanpak en de oplegnotitie downloaden voor potentiële projectpartners. Aanmelden (kan tot en met woensdag 15 juni 2016) of extra informatie opvragen kan bij:

Arjan Raatgever - Senior projectleider
06 57 94 39 38
arjan.raatgever@platform31.nl

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag
Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

Nieuwsbrief

Social Media