Chinees Nieuwjaar kleurt de stad

15 februari

Chinees Nieuwjaar kleurt de stad

Het Chinese Jaar van de Aap is afgelopen weekeinde kleurrijk begonnen in Den Haag. Buiten werden zo'n 20.000 mensen vermaakt met draken- en leeuwendansen, vuurwerk, kraampjes met typische Chinese hapjes en spulletjes. Het net begonnen Chinese Jaar van de Aap staat voor verandering. Dat vraagt wat van de creativiteit voor de vólgende viering van het Chinees Nieuwjaar. Dan bestaat Chinatown Den Haag namelijk 25 jaar. 

Ook de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar beleeft volgend jaar een jubileum-editie in Den Haag: 15 jaar. Getallen die vragen om groter en meer. Of werkt het niet zo in de Chinese cultuur? ,,O jawel,'' zegt Chi Chi Lau van de Stichting Chinees Nieuwjaar Festival. ,,We denken aan nog groter,'' zegt ze. ,,Maar eerst het Jaar van de Aap. Dat is nog maar net begonnen.''

Handelsgeest
Tijdens het officiële feestje in het Atrium ter gelegenheid van de nieuwjaarsviering - geheel in Chinese traditie gelardeerd met een eindeloze reeks toespraken - roemt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) de handelsgeest van Chinezen. Laat die nou zo mooi aansluiten op die van de Nederlanders! 

De volgens ambassadeur Chen Xu van China 'allerbelangrijkste traditionele feestdag van het jaar' is dan ook een uitgelezen gelegenheid om die zakelijke belangen te versterken. Loco-burgemeester Karsten Klein (CDA) kondigt een aanstaande, tweede, zakenreis naar China aan. Doel: meer Chinese bedrijven werven voor Den Haag. Een weg die voormalig wethouder Henk Kool (PvdA) al met wisselend succes vóór hem is ingeslagen en daarmee een van de hoofdgasten is op de viering in het Atrium.

Adoptiekinderen
Het zakelijke element ontgaat de opvallend grote hoeveelheid ouders met uit China geadopteerde kinderen in het Atrium volledig. Ze hebben als groep ouders die tien jaar geleden hun kindje ging ophalen in China voor de tweede keer afgesproken naar het Chinees Nieuwjaar te gaan. ,,Voor de kinderen is het net zoiets als naar de Efteling gaan, hoor. Het zegt ze nog niet veel dat dit te maken heeft met hun cultuur,'' zegt Bianca Raaphorst.

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media