Bouw ondergrondse fietsenstalling Koningin Julianaplein van start

2 februari

Bouw ondergrondse fietsenstalling Koningin Julianaplein van start

Deze week zijn onder het Koningin Julianaplein de bouwwerkzaamheden van één van de grootste ondergrondse fietsenstallingen van Nederland van start gegaan. In de stalling komt plek voor 8.500 fietsen.

De fietsenstalling wordt gebouwd in opdracht van de gemeente Den Haag en is mede mogelijk gemaakt met subsidies van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (via ProRail). De nieuwe stalling is in februari 2018 gereed.
 
Onder het gehele Koningin Julianaplein komt een éénlaagse fietsenstalling die verbonden wordt met de bestaande stalling onder het station. De hoofdentree voor fietsers komt nabij het kruispunt Bezuidenhoutseweg/Rijnstraat. De stalling krijgt een gemakkelijk te betreden toegang en staat in rechtstreekse verbinding met de stationshal. Straks lopen reizigers direct vanuit de stalling richting de treinen of ander openbaar vervoer.
 
De fietsenstalling onderscheidt zich van andere stallingen niet alleen vanwege de grootte in aantal fietsparkeerplekken, maar ook vanuit het comfort voor de gebruikers. Fietsers betreden de kelder via een rolband een zogenaamde ‘tapis roulant' die fietsers comfortabel in en uit de stalling brengt. Beneden wordt een grote ontvangst ruimte gecreëerd zodat het grote aantal fietsers zich vrij kan bewegen om via een breed intern fietspad naar een vrije fietsplek te fietsen. In de ontvangstruimte komt een in- en uitchecksysteem middels de OV-chipkaart. Het stallen is de eerste dag gratis. Met een fietsmanagementsysteem wordt per rij aangegeven hoeveel fietsplekken er vrij zijn zodat men snel de lege plekken kan vinden.
 
Dagelijks komen duizenden mensen via het Koningin Julianaplein Den Haag binnen. Voor een bijzondere stadsentree en een betere aanblik van het station wordt naast de grote ondergrondse fietsenstalling het gehele Koningin Julianaplein en de kruising Rijnstraat met de Bezuidenhoutseweg vernieuwd. Nadat de stalling gereed is, komen er op het plein nieuwbouw met appartementen, horeca en winkels. De nieuwe groene inrichting van de buitenruimte op het plein moet zorgen voor een natuurlijke en betere verbinding tussen het station, het centrum en de Koekamp.
 
Fietsbeleid
De gemeente werkt al langere tijd om fietsen in Den Haag te verbeteren. Dit wordt onder andere gedaan door het aanleggen van veilige fietspaden (sterroutes), door het bouwen van grootschalige fietsenstallingen in het centrum en stations maar ook door het realiseren van kleinschalige fietstrommels en buurtstallingen in de woonwijken.
 
Meer informatie
Er is een aparte project website met meer informatie over de planning en de bouwwerkzaamheden www.kj-plein.nl 
Zie voor meer informatie over de stallingen: www.denhaag.nl/fietsen 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media